Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Zračne toplinske pumpe – jednostavne i pristupačne

Zračne toplinske pumpe predstavljaju najjednostavnije pumpe – i za korištenje i za ugradnju. Osim toga one su i znatno jeftinije od ostalih tipova toplinskih pumpi. Ovdje ćemo pobliže upoznati način na koji ovakvi sustavi mudro iskorištavaju sveprisutan zrak iz okoliša zagrijanje i hlađenje željenog prostora.

toplinska-pumpa-zrak

Odabir toplinske pumpe ovisi o tome gdje se vaš dom ili poslovni objekt nalaze, te koje su vaše potrebe za grijanjem i hlađenjem. Jedno od rješenja predstavljaju i zračne toplinske pumpe –zrak/zrak i zrak/voda pumpe. Zračne toplinske pumpe omogućavaju efikasno grijanje i hlađenje željenog prostora, a posebno su pogodne ako se nalazite u toplijim krajevima. Ove pumpe su jednostavne za uporabu i ne zahtijevaju veliki trošak niti prilikom ugradnje. Pravilno instalirana, ovakva pumpa može dati i do tri puta više toplinske energije u usporedbi sa električnom energijom koju potroši. Kako? Podsjetimo se, toplinska pumpa jednostavno premiješta toplinu, za razliku od zastarjelih sustava grijanja koji rade na principu izgaranja goriva.

No, vjerojatno se pitate kako zračna toplinska pumpa može zimi uzimati hladan zrak iz vana i tako grijati željeni prostor? Toplinske pumpe su zaista inovativno rješenje, a sada ćemo doznati kako one rade. Vjerovali ili ne, toplinu je moguće uzimati iz vanjskog zraka s temperaturom i do -20oC, a toplinska pumpa može postići temperature i do preko 65 oC. Zračne toplinske pumpe uzimaju toplinu iz vanjskog zraka tijekom sezone grijanja, a tijekom ljeta izbacuju toplinu van.

Kako smo spomenuli, postoje dvije vrste zračnih pumpi. Zrak/zrak toplinska pumpa uzima toplinu iz vanjskog zraka te ju prebacuje u željeni prostor. Druga vrsta je zrak/voda, a koristi se u građevinama koje imaju sustav topline sa protokom vode. U ovom slučaju, tijekom sezone grijanja toplina se prebacuje iz vanjskog zraka u vodu sustava grijanja (radijatori, podno grijanje). Dobro je znati da toplinske pumpe najbolje rade u kombinaciji s podnim grijanjem. Kada se koristi hlađenje onda se proces obrće – toplina iz vode se izbacuje van. Zrak/Voda toplinske pumpe pružaju grijanje putem zatvorenog vodenog kruga, a većina zračnih pumpi može grijati i vodu za potrebe kućanstva.

Na nižim temperaturama toplinske pumpe rade puno efikasnije od uobičajenih bojlera, pa su zbog toga prikladnije za podno grijanje i veće radijatore. Grijanje ili hlađenje se postiže proticanjem rashaldne tekućine kroz različite komponente zračnih pumpi. Glavni dijelovi pumpe – kompresor, isparivač, ukapljivač i ekspanzijski ventil – se koriste za mijenjanje agregatnog stanja rashladne tekućine: iz tekućine u vrući plin, te iz plina u hladnu tekućinu. U sustavu zračne toplinske pumpe, koristi se i vanjska jedinica koja služi za hlađenje ili grijanje radne tekućine, ovisno o potrebi. Pri odabiru pumpe, poželjno je da vanjska jedinica ima mogućnost odmrzavanja, jer to je korisno kada temperature padaju ispod ništice.

Radna tekućina prolazi kroz pojedine dijelove sustava i pomoću vanjskog zraka postaje sve toplija i prelazi u plinovito stanje. Kada se dosegne optimalna toplina, pomoću sustava grijanja ona se prenosi u zrak prostorija koje želimo zagrijati. Grijući prostor oko sebe, ona postaje sve hladnija te se kondenzacijom opet pretvara u tekućinu. Za to vrijeme ona ispušta dodatnu količinu latentne topline koja također zagrijava zrak. Tekućina je dakle, ponovo hladna i uz pomoć ekspanzijskog ventila, uskoro je ponovo  spremna za novi ciklus. Iako zračne pumpe nisu toliko efikasne kao one koje koriste tlo kao izvor energije, za neke objekte one će predstavljati savršeno rješenje, i to zbog sljedećih prednosti:

jeftinije su od drugih toplinskih pumpi,

jednostavna ugradnja – mogu se instalirati čak i u stanovima,

energetska efikasnost je znatno veća nego kod uobičajenih načina grijanja koji koriste za okoliš štetne, neobnovljive izvore energije,

moguće je i grijanje i hlađenje,

zrak koji koriste je sveprisutan,

omogućava veliku financijsku uštedu, te brzo opravdava odnos uloženo – dobiveno,

troši do 75% manje električne energije,

ove pumpe imaju malo pokretnih dijelova što ih čini izuzetno zahvalnim za održavanje,

troškovi održavanja su niski,

ne koristi zapaljive i toksične tvari u svrhu grijanja,

koristi se i za grijanje vode, te je kod određenih modela moguće i grijanje bazena,

zračne toplinske pumpe su kompaktne i ne zahtijevaju nikakve spremnike za gorivo,

ekološki su iznimno prihvatljive – mogu smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida i za 5 tona godišnje,

odabirom kvalitetne toplinske pumpe biramo uređaj koji će trajati preko 20 godina.

Zračne toplinske pumpe tako predstavljaju odlično rješenje za grijanje i hlađenje vašeg doma ili poslovnog prostora, te za grijanje sanitarne vode. Pojedini modeli imaju različite dodatne opcije kao što je spomenuta mogućnost grijanja bazena, ili upravljanje putem inteneta. Ove pumpe je također moguće kombinirati s drugim sustavima kao što su solarni kolektori kako bi se mogućnosti obnovljivih izvora energije još više iskoristili, a troškovi smanjili. Zračne toplinske pumpe su tehnologija koja napreduje iz dana u dan, te se danas već počinju proizvoditi izuzetno snažni modeli koji mogu raditi i na izuzetno niskim/visokim temperaturama i dalje dajući velike uštede u potrošenoj energiji.

Zračne toplinske pumpe mogu raditi i do četiri puta efikasnije od vašeg sadašnjeg načina grijanja. No, prije odabira toplinske pumpe, važno je razmotriti više čimbenika, jer za različite potrebe postoje i različita rješenja. Možda je zračna toplinska pumpa najbolje rješenje baš za vas.

 Izvor: Toplinskepumpe

na vrh članka